Onze koks gaan de boer op

De Hannibalzomer is al even achter de rug! In 2020 weliswaar met bubbels, extra poetsmateriaal en veel handgel. Maar net zoals alle andere jaren maken onze koks er ook dit jaar lekker eten klaar. En dit jaar deden ze dat met LEF. Lef betekent niet alleen dapper, LEF staat ook voor lokaal, ecologisch en fair. Daarom trekken de koks van Hannibal de boer op en kopen groenten en zuivel die vlakbij de kampplaats geproduceerd worden. 

Het concept Lunch met LEF komt van Wervel vzw, de beweging voor gezonde landbouw. “Met onze campagne Lunch met LEF willen we mensen bewust maken van waar hun voedsel vandaan komt. Gezond eten is van belang voor de eter, de boer én onze planeet,” vertelt Karolien, coördinator van de Lunch met LEF campagne bij Wervel. “Bovendien staan tijdens de zomer de velden bomvol groenten. De match met de zomerkampen was dan ook snel gemaakt en is een win-win voor de kookploegen en de boer.inn.en”.  

Voor Hilde, vakantiekok van het kamp, was het de eerste keer dat ze haar kampinkopen bij de lokale boer deed. “Met de hulp van Wervel vzw heb ik een aantal boeren gevonden in de regio van onze kampplaats. Er is veel mogelijk, zo was er een boer voor rundsvlees, ijs en voor zuivel. Voor dit eerste jaar houden we het bij groenten, eieren, yoghurt en fruit. Het was voor mij vooral spannend dat ik niet precies wist wat de uiteindelijke kost ging zijn van onze bestelling, maar dat viel goed mee! Ik denk dat het gelijkaardig is aan de prijzen in de supermarkt. En wat een enorme plus is, dat deze groenten kraakvers zijn. Je kan ze niet vergelijken met die van de supermarkt. Een sla of tomaat van bij de boer is een echte smaakbom! Als kookploeg zijn we trots op ons werk. En de boeren zijn alleszins ook heel tevreden met onze komst en zijn heel vriendelijk.”

"Duurzaamheid is belangrijk voor ons. Daarom sprak het LEF-verhaal ons onmiddellijk aan. Het vraagt de nodige flexibiliteit van onze koks om op zoek te gaan naar een boer in de buurt en hun menu aan te passen aan het aanbod op het veld. Ik ben blij dat er dit jaar alvast een aantal samenwerkingen zijn ontstaan. Zowel boer als kok zijn content, daar doen we het voor! En de vakantiegangers? Die krijgen vers en smaakvol eten op hun bord!” vertelt Jasmijn, die de kookploegen bij Hannibal begeleidt. “De komende jaren hopen we nog meer koks warm te maken voor het LEF-verhaal. En waar mogelijk, onze deelnemers mee te laten oogsten of afhalen bij de boer. Zo zullen ze hun groentjes met plezier opeten!”

Wervel

Hannibal wordt voor hun Kamp met LEF ondersteund door Wervel, de beweging voor een gezonde landbouw. Met hun Lunch met LEF-campagne stimuleren ze scholen en jeugdbewegingen om anders te koken. Door meer lokaal, ecologisch en fair te kopen, ondersteun je een ander landbouwmodel.

Lunch met LEF

LEF staat voor lokaal, ecologisch en fair. Drie aspecten die volgens Wervel met elkaar verbonden moeten worden op het bord. Lokale ingrediënten worden lokaal verwerkt. Omdat we zo minder voedselkilometers bij elkaar rijden, verminderen we al onze ecologische voetafdruk. Maar daar blijft het natuurlijk niet bij. Nog belangrijker is dat we kiezen voor een ecologisch menu. Dat betekent fors voedselverspilling vermijden, zo veel mogelijk biologische ingrediënten en minder en beter vlees. Hoe rijmen we dat met fair? Fair zien we ruimer dan enkel fair trade. Ook lokaal verdienen boeren en verwerkers een eerlijk inkomen. Daarnaast wilt fair ook zeggen dat we maaltijden voor iedereen toegankelijk willen houden.

Een lunch met LEF zien we als een manier om het weer samen over eten te hebben, en om samen te handelen: boeren, eters en koks samen.

-gepubliceerd op maandag 28 september 2020-