Waarschuwingsbericht

Inzenden van dit formulier is niet langer mogelijk.

Animatorcursus

Nieuw in het jeugdwerk? Al kampen begeleid maar nood aan inspiratie voor spelen en begeleiderstechnieken? Dan is animatorcursus jouw ding!

Tijdens deze intensieve week zul je vooral veel zelf spelen, ontdekken en ervaren. Hoe kan je bestaande spelen omtoveren tot nieuwe spelen en/of aanpassen voor een doelgroep? Hoe moet je een spel begeleiden? Hoe ontwikkel je je eigen spel? Je proeft van muzische domeinen zoals beeld, muziek, drama en dans, en je krijgt tips over hoe je muzisch kunt werken met een groep.

Praktisch
6 tot 12 april 2020, Domein Beverdonk te Retie. (Geannuleerd omwille van het Coronavirus)

Deelnameprijs  
De animatorcursus kost €190: overnachtingen, maaltijden, verzekering, materiaal en syllabus inbegrepen. Via je gemeentelijke jeugddienst krijg je vaak ook nog een deel van de cursusprijs terugbetaald (tot 100%). Hiervoor geeft Hannibal je een deelnamebewijs.
Vanaf nu kan je ook een aanvraag doen bij Iedereen verdient vakantie om aan verminderd tarief mee te kunnen op de animatorcursus. Hiervoor moet je uiteraard in aanmerking komen voor vermindering, maar dat kan 'Iedereen verdient vakantie' checken voor jou. 

Stage  
Kort na de cursus kan je je stagevakantie kiezen, tenzij je al eerder ingeschreven was voor een vakantie. Als stagiair draai je gewoon mee zoals elke andere begeleider. Daarbovenop krijg je een invulboekje, gebaseerd op competenties waaraan een animator moet voldoen. Je vult dit zelf in, net als je cursusgever en stagebegeleider. Je mag rekenen op ondersteuning en feedback van je stagebegeleider. Dat is meestal je vakantieverantwoordelijke of een andere ervaren begeleider uit je groep. Ook wie bij een andere organisatie de cursus (hoofd)animator volgde, kan bij Hannibal stage lopen. Na de zomer is er een eindevaluatie gepland, die ongeveer een halve dag duurt. Als je je attest wil behalen, ben je verplicht om te komen naar deze eindevaluatie. Op basis van je houding op cursus, je stage en je eindevaluatie beslissen we of jij het attest animator behaalt.

Attest  
Wie de cursus volgt, 50 uren stage loopt in het jeugdwerk - bij Hannibal of elders - en deelneemt aan het eindevaluatiemoment, kan het attest ‘animator in het jeugdwerk’ verdienen dat wordt uitgereikt door de Afdeling Jeugd van de Vlaamse Gemeenschap.

Wie kan mee?
Elke jongere die minstens 16 jaar wordt in 2020. Begeleiderservaring is niet nodig, een gezonde portie goesting volstaat!

Heb je een fysieke beperking? Meld het dan zeker bij je inschrijving zodat we kunnen afspreken hoe we aan je assistentienoden kunnen tegemoetkomen. Het vormingscentrum is toegankelijk maar het aantal rolstoelplaatsen is beperkt.

CO-ANIMATOREN:Hannibal werkt samen met Chirojeugd Vlaanderen, Kazou, Konekt, KSA en Scouts en Gidsen Vlaanderen aan een inclusieve animatorcursus. Vanaf de animatorcursus in 2019 voorzien wij 2 plaatsen voor jongeren met extra ondersteuningsnood (co-animatoren) die graag begeleider willen worden. Heb jij een verstandelijke beperking, autisme of andere ondersteuningsnoden en wil jij graag begeleider worden? Neem dan contact op met Hannibal.

Dit co-animatorproject kwam tot stand dankzij Cera en de Vlaamse Overheid.

Interesse in het co-animatortraject? Lees hier een interview met Wouter, buddy van de eerste lichting co-animatoren! Hier vind je getuigenissen van 3 co-animatoren bij Hannibal.