Animatorcursus

Nieuw in het jeugdwerk? Al kampen begeleid maar nood aan inspiratie voor spelen en begeleiderstechnieken? Dan is animatorcursus jouw ding!

Tijdens deze intensieve week zul je vooral veel zelf spelen, ontdekken en ervaren. Hoe kan je bestaande spelen omtoveren tot nieuwe spelen en/of aanpassen voor een doelgroep? Hoe moet je een spel begeleiden? Hoe ontwikkel je je eigen spel? Je proeft van muzische domeinen zoals beeld, muziek, drama en dans, en je krijgt tips over hoe je muzisch kunt werken met een groep.

Praktisch
maandag 4 april tot en met zondag 10 april 2022, Domein Beverdonk te Retie.

Deelnameprijs  
De animatorcursus kost €190: overnachtingen, maaltijden, verzekering, materiaal en syllabus inbegrepen. Via je gemeentelijke jeugddienst krijg je vaak ook nog een deel van de cursusprijs terugbetaald (tot 100%). Hiervoor geeft Hannibal je een deelnamebewijs.
Vanaf nu kan je ook een aanvraag doen bij Iedereen verdient vakantie om aan verminderd tarief mee te kunnen op de animatorcursus. Hiervoor moet je uiteraard in aanmerking komen voor vermindering, maar dat kan 'Iedereen verdient vakantie' checken voor jou. 

Stage  
Kort na de cursus kan je je stagevakantie kiezen, tenzij je voor de cursus al ingeschreven was voor een vakantie. Als stagiair draai je gewoon mee zoals elke andere begeleider. Daarbovenop krijg je een invulboekje, gebaseerd op competenties waaraan een animator moet voldoen. Je vult dit zelf in, net als je cursusgever en stagebegeleider. Je mag rekenen op ondersteuning en feedback van je stagebegeleider. Dat is meestal je vakantieverantwoordelijke of een andere ervaren begeleider uit je groep. Ook wie bij een andere organisatie de cursus (hoofd)animator volgde, kan bij Hannibal stage lopen. 

Attest  
Wie de cursus volgt en 50 uur stage loopt in het jeugdwerk - bij Hannibal of elders - kan het attest ‘animator in het jeugdwerk’ verdienen dat wordt uitgereikt door de Afdeling Jeugd van de Vlaamse Gemeenschap. Je stagebegeleider beslist na de stage in overleg met de stafmedewerker van Hannibal of je houding tijdens cursus en je stage voldoet om je attest animator te behalen. Je ontvangt je attest digitaal.

Terugkommoment
Na de zomer is er een terugkommoment voor iedereen die dat jaar cursus volgde. Dit is een leuk momentje waarop we elkaar terugzien, ervaringen uitwisselen van onze stage,... 

Wie kan mee?
Elke jongere die minstens 16 jaar wordt in 2022. Begeleiderservaring is niet nodig, een gezonde portie goesting volstaat!

Heb je een fysieke beperking? Meld het dan zeker bij je inschrijving zodat we kunnen afspreken hoe we aan je assistentienoden kunnen tegemoetkomen. Het vormingscentrum is toegankelijk maar het aantal rolstoelplaatsen is beperkt.

Inschrijven

Inschrijven kan via je bestaand vrijwilligersaccount op ons portaal. Als je dat nog niet hebt kan je dat aanmaken en via het portaal inschrijven voor de animatorcursus. Inschrijven voor de animatorcursus.

Co-animator

Sinds de animatorcursus in 2019 voorzien wij 2 plaatsen voor jongeren met extra ondersteuningsnood (co-animatoren) die graag begeleider willen worden. Heb jij een verstandelijke beperking, autisme of andere ondersteuningsnoden en wil jij graag begeleider worden? Neem dan contact op met Hannibal. Voor de cursus van 2022 geven we de co-animatoren die in 2020 en 2021 geselecteerd werden eerst de kans om deel te nemen aan de cursus. (wegens annulatie in 2020 en 2021). Je kan je wel opgeven om op de wachtlijst te komen.

Interesse in het co-animatortraject? Lees hier een interview met Wouter, buddy van de eerste lichting co-animatoren! Hier vind je getuigenissen van 3 co-animatoren bij Hannibal.